Genel

Motat Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

TMGD Mühendislik

Tehlikeli atıkların kontrolünü sağlayarak çevre ve insan sağlığını koruma amacıyla yürürlüğe giren sistem MoTAT’dır. 2015 yılında yürürlüğe giren bu sistemle tehlikeli atıklar sınıflandırılabilir, geri dönüştürülebilir ya da bertaraf edilebilir. Çevre görevlileri tarafından uygulanabilen MoTAT, mobil atık takip sistemi olarak açıklanabilir. Mobil olarak araçların izlenmesiyle işleyen bu sistemde, atıkların güncel durumu takip edilir ve kayıt altına alınır. Aynı zamanda sistemin mobil olarak kullanılabilmesi, atık üreticisinin de üretmiş olduğu atığı takip edebilmesine olanak tanır. Sürecin 7/24 takip edilebilir olması; illegal ya da uygunsuz taşımaların da önüne geçmek adına son derece önemlidir. Kimyasal madde atıklarının kontrolünü sağlayan bu sistem, piyasa arz edilen ürünlerin de %100 onaylı girişlerinin gerçekleşmesini sağlar.

MoTAT Sistemi’nin Amacı Nedir?

Motat Sistemi’nde amaç, kimyaları gereği zarar verebilecek nitelikte olan tehlikeli maddelerin kontrollü olarak kullanımını sağlamaktır. Bu sistemle birlikte tehlikeli madde taşımacılığındaki tüm süreçler kontrol altına alınır ve oluşabilecek risk durumlarının önüne maksimum seviyede geçilir. Bunun yanı sıra, MoTAT sistemine kayıtlı olmak, lisanlı araçla mümkün olduğundan; kontrol dışı taşımacılıklar tam anlamıyla önlenir. Herhangi bir sorun olması durumunda, müdahale en hızlı şekilde gerçekleşir. Çevreci bir anlayışla yürürlüğe giren bu sistem, tehlikeli madde taşıma işlemlerinin de daha sürdürülebilir hale gelmesine olanak tanır.

MoTAT Sistemi’nin Aşamaları

1. Adım: Atık taşıma firma lisansı ve araç lisansı verilmesi

MoTAT sisteminin en önemli amaçlarından biri olan denetlenebilirlik; uygunsuz taşımaları desteklemediğinden ilk aşama firmanın ve firma araç kayıtlarının lisanslanarak sisteme entegre edilmesidir. Lisansı olmayan araçlar ve firmalar, bu sisteme dahil olamaz ve taşımacılık hizmetlerini gerçekleştiremez. Bakanlık tarafından sunulan nitelikler karşılandığı takdirde MoTAT sistemiyle çalışabilirsiniz.

2. Adım: Ulusal Atık Taşıma Fomu’nun talebi

Ulusal Atık Taşıma Formu anlamına gelen UATF, tehlikeli madde atıklarının bertaraf ve geri dönüşüm aşamalarında zorunlu olarak bulundurulması gereken belgelerden biridir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İl Müdürlüklerinden alınabilecek bu belge, MoTAT sisteminin çalışabilmesi için de gerekli olan belgelerden biridir. Bu nedenle 2. aşamada, gerekli yetkililerden belge talep edilir.

3. Adım: Ulusal Atık Taşıma Formu’nun doldurulması

Talep edilen belge, gerekli düzenlemeler yapılarak doldurulur ve yetkililere teslim edilir. UATF belgesi teslim edildikten sonra Bakanlık tarafından gelecek onay beklenir. Onay alınmadan taşımacılık yapılması mümkün değildir.

4. Adım: Atıkların yüklenmesi ve boşaltılmasını da kapsayan taşıma işlemi

Tehlikeli atıkların araca yüklenmesi ve araçtan indirilmesi esnasında uygulanması gereken prosedürlere uyumluluk, çevresel felaketlerin yaşanmaması için son derece önemlidir. Tehlikeli atıkların araca bindirilmesinden, boşaltılmasına kadar olan tüm aşamalar kontrol edilmeli ve belirlenen yönetmelik gereğince taşınmalıdır.

5. Adım: MoTAT sistemiyle takip etme

Tehlikeli atıkların kontrollü olarak yüklenmesi sağlandıktan sonra, tüm taşıma süreci MoTAT sistemiyle takip edilir. TKN ve TDN kodları mobil terminal üzerinden takip edilir. Entegre Çevre Bilgi Sistemi’yle de paralel amaçlar güden bu sistem, atığın araca yüklenmesi aşamasında her bir atığın kaydedilmesiyle çalışır. İşletmelerin atık kontrollerini yapmasına olanak tanıyan Entegre Çevre Bilgi Sistemi ile ilgili daha fazla bilgi için “ENTEGRE ÇEVRE BILGI SISTEMI (EÇBS) NEDIR? NE İŞE YARAR?” başlıklı yazımızı ziyaret edebilirsiniz!

6. Adım: Verilerin izlenmesi ve değerlendirilmesi

MoTAT sistemiyle takip sonucu, elde edilen veriler izlenir ve değerlendirilir. Çevreci faaliyetler geliştirilerek minimum atık ve maksimum fayda hedeflenir. Çıkan sonuçların raporları oluşturularak atık üreticilerine de bilgi verilir. Böylece firmaların da atık üretimlerini azaltması amaçlanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir