Genel

Güvenlik Bilgi Formu Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

TMGD Mühendislik

Material Safety Data Sheet anlamına gelen MSDS açılımıGüvenlik Bilgi Formu ile aynı anlama gelmektedir. GBF, kimyasal maddenin hüviyeti niteliğinde bir belgedir. KKDİK sistemine entegre olarak çalışan GBF belgesi, kimyasalların zararlı etkilerini kontrol altında tutmayı amaçlar. Sevkiyat esnasındaki olası kötü senaryoların önüne geçilmesi için MSDS belgesi hazırlanması bir şarttır. Msds belgesi, kimyasalların zararlı etkilerini ortaya koyduğu gibi; alınması gereken önlemleri ve korunma prosedürlerini de içerir. Risk ve hata payını sıfıra indirmeyi amaçlayan bu belge hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar olduğu gibi süreç, yetkili kişiler tarafından sürdürülmelidir.

MSDS Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. GBF Belgesinin Sorumluluğu: Güvenlik bilgi formu hazırlanırken sorumluluk, tıpkı KKDİK kayıtlarında olduğu gibi üretici, ithalatçı veya tek temsilci atandıysa tek temsilciye aittir. KKDİK sisteminde kimyasalların kayıt süreçlerini kolaylaştıran tek temsilcilerle ilgili daha fazla bilgi için “KKDİK Yönetmeliğine Göre Tek Temsilcilik” yazımızı ziyaret edebilirsiniz! Belirtilen personeller dışında, tedarikçiler de içerikleri bilme konusunda sorumluluğa sahiptir. 

2. GBF Hazırlama Yetkisi Güvenlik Bilgi Formu: Bakanlık tarafından yayınlanmış yönetmelik gereğince “personel belgelendirmesi konusunda akredite olmuş kuruluş tarafından belgelendirilmiş kişilerce hazırlanır.” 31.12.2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan KKDİK yönetmeliğince de, bu tarihten itibaren GBF belgesi kimyasal değerlendirme uzmanı olan KDU kişiler tarafından hazırlanabilecektir.

3. GBF’leri Güncelleme: GBF’leri Güncelleme yönetmeliğince, GBF belgelerinde kimyasal maddenin riskleri ile ilgili yeni bir bilgi edinildiği durumda veya kimyasal maddenin kullanımıyla ilgili bir kısıtlama getirilmesi durumunda MSDS belgeleri güncellenmelidir. Güvenlik bilgi formu, maddenin tedarik aşamasına geçmeden önceki 12 ay içerisinde yetkili kişilere iletilmiş olmalıdır. Belgenin güncelliği, belli aralıklarla takip edilmeli ve herhangi bir değişiklik durumunda en yakın zaman içerisinde yeniden düzenlenmelidir. Herhangi bir değişiklik olmayan kimyasal maddeler içinde geçerlilik süresi maksimum 2 yıldır. 2 yılını tamamlayan GBF’ler, yeniden güncellenmelidir. Ancak hava nakliyesi olması durumunda MSDS’nin 1 senelik olması gerekir.

4. GBF’nin Tutarlı Ve Eksiksiz Olarak Hazırlanması Gbf belgesi: Birçok farklı konu hakkında bilgi sağladığından dolayı genellikle birden fazla kişi tarafından hazırlanır. Ancak sakıncalı olan bu yöntem, belge içerisinde gözden kaçan eksikliklere neden olabilir. Böyle bir durumda belge geçerliliğini yitirdiği gibi, ciddi problemlerin de olmasına yol açabilir. Bu nedenle belgenin hazırlık aşamasında da, sunulma aşamasında da gerekli kontroller yetkin uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

5. GBF ‘nin Dili Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi:  İzni Ve Kısıtlanması anlamına gelen KKDİK açılımınca, GBF belgesi Türkçe olarak hazırlanma zorunluluğuna sahiptir. Türkiye ile herhangi bir bağlantı sağlayan tüm kimyasal maddelerin Türkçe GBF’si bulunmalıdır. 

Güvenlik Bilgi Formu Neden Gereklidir? GBF’nin Amacı Nedir?

  • Tehlikeli madde kargoların zararlarını en aza indirmeyi amaçlar.
  • Sevkiyat esnasında oluşabilecek kötü senaryoların gerçekleşme olasılığını azaltır.
  • Herhangi bir sorun anında, gerekli müdahale rehberini sunar.
  • Maddenin gerekli depolama koşullarının sağlanmasına yardımcı olur. 
  • Ürünün bertaraf edilmesi için gereken yöntemleri sunar.

Siz de kimyasallar maddelerinizin bulunması gereken GBF belgesini ya da bir diğer adıyla Güvenlik Bilgi Formu’nu hazırlatmak, çevirmek ve güncellemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz! TMGD TR Mühendislik olarak kimyasal maddeleriniz tüm süreçlerini güvenli bir şekilde yönetiyor; kimyasallarınızın güvenle sevkiyatını gerçekleştirmek için uzman kadromuzla çalışıyoruz! 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir