Genel

TMGD Kimdir ve TMGDK Ne Demektir?

TMGD Mühendislik

TMGD yani Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı. Günümüzde yeni bir iş kolu, yeni bir sektör olarak nitelendirilen Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı bütünüyle özel ve komplike bir meslek halini almıştır. Tehlikeli maddelerin alınması, gönderilmesi, paketlenmesi, doldurulması, taşınması ve organizasyonu gibi bir çok faaliyet bilgi ve becerilerine sahip olması ile bu işlemleri kusursuz yönetmesi bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanında bulunması gereken komplike temel özelliklerdir. Ayrıca etkin iletişim kurabilmesi, yönetim ve organizasyon konusunda etkili olabilmesi ile yönetim becerileri bir TMGD için olmazsa olmazlardandır. Başarılı bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bilgisini karşısında ki yönetici ya da mavi yaka personele aktarabilen, aktardığı bilginin uygulanabilirliğini becerisi ve yönlendirmesi ile kolaylaştıran kişidir. Tehlikeli madde denildiğinde akla çok fazla madde gelmezken aslında 9 sınıf ve 4 bine yakın tehlikeli madde vardır. Komplike bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanının ne kadar donanımlı olması gerektiğini ve çok çeşitli tehlikeli maddenin sınıfına, muhteviyatına ve tehlike derecesine göre hareket ederek konuya hakim olmasını gerektiğini anlayabilmekteyiz.

Ayrıca Fransa’da Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hizmeti vermiş ve vermeye devam eden bir kuruluş olarak belirtmeliyiz ki Avrupa’da Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı ünvanı almak hiçte kolay değildir. Fransa’da  ADR konusunda gerekli eğitimlerden geçerek başarılı olan kişiye ADR Uzmanı, deniz yolu ve tren yolu  konusunda gerekli eğitimlerden geçerek başarılı olan kişiye IMDG/RID uzmanı ve hava yolu konusunda gerekli eğitimlerden geçerek başarılı olan kişiye DGR Uzmanı unvanı verilmektedir. Tüm taşıma modlarında uzmanlık alan ve hizmet verme yetisi kazanan kişilere ise Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (Hazardous Goods Safety Advisor) unvanı verilmektedir. Ülkemizde birçok ADR Uzmanı bulunmaktadır fakat gerçek bir Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olan sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az durumdadır. TMGD TR Mühendislik olarak tüm taşıma modlarında eğitimlerini başarıyla tamamlayan personel sayımız 4’e ulaşmıştır. Tüm taşıma modlarına hakim, alanında yetkin Mühendis ekibimiz ile firmalarımıza tüm taşıma modlarında hizmet sunabilmekteyiz.

TMGDK yani Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan yetki çerçevesinde bünyesinde tam zamanlı olarak Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları bulunduran, tehlikeli maddelerle iştigal eden kuruluşlara bünyesinde bulunan danışmanlar ile hizmet veren yetkin kuruluştur. Türkiye’de üç yüze yakın yetkili kuruluş bulunmaktadır. Bu yetkili kuruluşların bir kısmı kısa süre önce usulsüz çalışmalarından ötürü kapatılmıştır.

Firmalar, Yetkili Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu seçerken, öncelikle firmadan en az 3 tane referans istemeli ve verdiği hizmeti sorgulamalıdır. Ayrıca hizmet almaya başladıktan sonra ziyaretleri gerçekleştiren danışmanların firmada tam zamanlı sigortalarının yapılıp yapılmadığını da sorgulamak hizmet alıcının sorumluluklarından birisidir. Denetimlerde uygunsuzluk yaşamamak adına dış hizmet alınan firmaların vizyonu, bilgi-becerisi ile dürüstlüğü çok önemlidir. Sadece ticari kaygılarla hizmet veren kuruluşlar maalesef firmaları zor durumda bırakmaktadır. Ufak bedeller için büyük kuruluşlar riske atılmamalı, bu iş bireysel değil kurum olarak kaliteli hizmeti ilke edinen kuruluşlara teslim edilmelidir.

Türkiye’nin ilk kurumsal Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı firması olarak TMGDK yetkisi bulunan TMGD TR Mühendislik Ltd. Şti. olarak referanslarımıza çok güveniyor, sizleri de referanslarımız içerisine eklemekten öncelikle gurur duyacağımızı özellikle belirtmek istiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir