Genel

Atex Nedir?

TMGD Mühendislik

Atex Nedir?

Endüstriyel tesis ve fabrikalarda yangın önlemleri kapsamında özellikle yapısal bakımdan ve organizasyon bakımdan yangından korunma gibi bir takım önlemler öne çıkmaktadır. Bu önlemler genel olarak kağıt üzerindeki prosedürlerle alakalı olmakla birlikte verimlilik açısından desteklenmesi gereken yönergelerdir. Bu noktada da Atex standartları olarak da adlandırılan ve 2003’den bu yana Avrupa Birliği ülkeleri ve aday ülkeler içerisinde uygulanan prosedürler dikkat çeker.

Atex açılımı nedir sorusuna yanıt vermek gerekirse Atmospheres Explosibles teriminin kısaltılmış halidir. Fransızca bir kelime olan bu kavram, yanıcı maddeleri ifade eder. Bu bilgi ışığında Atex Standartları, yanıcı maddelerin yoğun olarak kullanıldığı endüstriyel tesislerde yangına karşı önlem alınması amacıyla uygulanan prosedürler olarak tanımlanır. Atex standartları kapsamında, işletme sınırları içerisinde yangın riski taşıyan bölgelerin derecelendirilmesi için bazı kriterler kullanılır. Atex sınıfları olarak da adlandırılan bu dereceler, risk etkenine göre önlemlerin alınması açısından belirleyici etkenlerdir.

Tüm bunların yanı sıra endüstriyel tesislerde yangından korunma kapsamında öne çıkan bir diğer başlık ise Exproof kavramıdır. Explosion Proof kelimesinin kısaltması olan Exproof nedir sorusuna basit bir yanıt vermek gerekirse “patlamaya karşı koruma” anlamı üzerinde durulabilir. Endüstriyel tesislerde yangın kullanılan yanıcı maddelerden, elektrikli ürünlerden ya da tesisat kaynaklı nedenlerden çıktığından dolayı Exproof ürünler, bu riskleri minimize edecek şekilde tasarlanmışlardır. Exproof pano ve exproof elektrik tesisatı ürünleri, endüstriyel işlemlerde yangın riskini minimize eden şekilde donatılmış teknolojilerdir.

ATEX sınıfı ürünlerin kullanılması gereken tesisleri sıralamak gerekirse, sanayi kuruluş sektörleri olarak sırasıyla; boya imalatçıları, akaryakıt dağıtım istasyonları, akü imalatçıları, maden ocakları, kimyevi laboratuarlar, kozmetik imalatçıları, gaz üretim tesisleri, tekstil fabrikaları, pamuk depoları, ambalaj imal yerleri gibi bir çok alanı kapsamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir