Genel

Radyoaktif Maddelerin Güvenli Taşınma Prosedürü Nedir?

TMGD Mühendislik

Tehlikeli maddeler sınıfları içerisinde yer alan radyoaktif maddeler, ADR Yönetmeliğince Sınıf-7’de yer alır. Bu maddeler, zararlı ışınlar ortaya çıkarır ve hem insan, hem de çevre sağlığı için olumsuz sonuçlar çıkarır. Bu nedenle bu maddelerin deniz, kara ve hava yoluyla taşınması Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kanunu’nun gereğince belirli standartlara bağlanmıştır. Oluşturulan bu kılavuz radyoaktif maddenin emniyetini sağlamak, taşınma esnasındaki olası kazaları önlemek ve tedbir almak amacıyla 2005 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan yazıyla beraber yürürlüğe girmiştir. 

Radyoaktif Madde Nedir?

Çekirdekleri radyasyon yayan ve atomları parçalandığı takdirde alfa, beta, gama ve x ışınlarını yayan tehlikeli maddelere radyoaktif maddeler denir. Bu maddeler kimyasal yapısında yüksek derecede bir enerjiye sahiptir. Bu maddelerin ortaya çıkardığı enerji, radyoaktivite olarak adlandırılır. 

Radyoaktif Maddelerin Zararları Nedir?

  • Radyoaktif maddelere maruz kalmak iç organlara ve deriye zarar verir. Organlara ve hücrelere verdiği zarar uzun vadede etkisini gösterse de; ciltteki belirtileri hemen ortaya çıkabilir.
  • Radyoaktif maddeler içerisinde yüksek dozda zarara sahip iyonlaştırıcı radyasyonlar, direkt DNA dokularına zarar verebilir ve kansere yol açabilir.
  • Çevreye atılan radyoaktif maddeler, bitki ve hayvan çeşitliliğini etkileyebilir ve canlı dokularında değişikliklere meydan olabilir.
  • Radyoaktif maddelerin zararlı çevreyi de büyük oranda etkiler. Radyoaktif maddeler ile yüklenmiş bulutlar, çok uzun zaman sonra bile içerisindeki enerjiyi boşaltmak için yağmur olarak yeryüzüne düşer. Bu da tüm canlı sistemini etkiler.

Radyoaktif Maddelerin Güvenli Taşınma Prosedürü Hakkında

Radyoaktif maddelerin güvenli taşınma yönetmeliği ile amaç nedir?

Bu yönetmeliğin amacı, ciddi tehlike arz eden radyoaktif maddelerin kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve hava yolu ile taşınması sırasında halkın, ilgili kişilerin ve çevrenin radyasyondan korunmasını amaçlar. Yönetmelik radyasyon güvenliğini sağlamak adına önemli bir kılavuzdur.

Radyoaktif maddelerin güvenli taşınma yönetmeliğinin kapsamı nedir?

Radyoaktif maddelerin taşınmasına ilişkin yönetmelik sadece sevkiyatı ele almadığı gibi, tehlikeli madde kargosunun paketlenmesinden, alıcısına ulaşana kadar geçen tüm süreyi kapsar. Radyoaktif madde kargosunun yüklenme, taşınma, indirme, geçici depolama ve alıcıya teslim edilme aşamalarını kapsar. 

Radyoaktif maddeler ile çalışırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

1- Radyasyondan Korunma

\Radyoaktif maddeler ile işlem yapan kişi ve kurumlar gerekli eğitimler ile bilgilendirilmelidir. Meydana gelen olası kaza durumları için korunma programları hazırlanmalıdır. Normal taşıma koşullarının da nasıl olması gerektiği kurumlar tarafınca öğrenilmelidir.

2- Radyasyona en düşük dozda maruz kalma

Uygulanacak program, ülkenin koşulları da ele alınarak maruz kalınacak en düşük dozu sağlamalıdır. Yani verilen bu eğitim, radyoaktif maddelere maruz kalma durumunda en az zararı almayı öğretecek nitelikte olmalıdır. 

3- Eğitim

Radyoaktif maddelerin taşınması boyunca rol alan kişiler, kendileri ve diğer kişilere gelebilecek tehlikelere karşı bilgilendirilmelidir. Siz de tehlikeli madde sınıfında yer alan; radyoaktif madde içeren ürünlerinizin güvenle sevkiyatını yapmak ve kimyasal değerlendirme uzmanlarından yardım almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sektöre öncülük eden ekibimiz ve mühendis kadromuzla beraber radyoaktif maddeleriniz güvenle taşınma prosedürlerini, beraber gerçekleştirelim!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir