Genel

Zirai İlaç Sektöründe TMGD Hizmeti

TMGD Mühendislik

Türkiye’de tarım, önemli geçim kaynaklarının başında geliyor. Gerek istihdam açısından, gerekse ihracat ile kazandırdığı getiriler açısından tarımcılık ülkemizin her kesiminde yapılan önemli sektörlerin başında geliyor. Yapılan bu ihracat ve tüketimin sağlıklı devam edebilmesi için de zirai ilaçların doğru bir şekilde uygulanması gerekiyor. Zirai ilaçlar, bitkilere zarar veren organizma ve maddeleri etkisiz hale getirebilen güçlü kimyasal bileşenlerden oluşur. Tarım ilaçlarında, pestisitler kullanılır. Bu maddeler öldürücü etkiye sahip, zararlı maddeleri yok eden bileşenlerdir. Pestisitler 9 ayrı grupta incelenir. 

Pestisit Maddeler

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun paylaştığı bilgilere göre sıkça kullanılan pestisitlerin sayısı 700’e yakın ve pestisitlerin 33 tanesi insan sağlığı için çok tehlikeli, 48 tanesi orta üstü tehlikeli, 118 tanesi orta tehlikeli ve 239 tanesi az tehlikeli. Şimdi, bu tehlike sınıflarında yer alan maddeleri inceleyelim:

1- Rodentisit: Fare zehri içeren ilaçlardır.

2- Herbisit: Yabancı otlar için kullanılan ilaçlardır.

3- Pisisist: Balıkları öldüren ilaçlardır.

4- Avisit: Kuşları öldüren ilaçlardır.

5- İnsektisit: Böcek ve haşeraları öldüren ilaçlardır.

6- Fungisit: Mantarları öldüren ilaçlardır.

7- Akarisit: Akarları öldüren ilaçlardır.

8- Mollususit: Yumuşakçaları öldüren ilaçlardır.

9- Nematisit: Toprak kurtlarını öldüren ilaçlardır.

Tehlikeli Madde Pestisitlerin Zararları Nelerdir?

Pestisit maddeler, tehlikeli maddeler sınıfında yer alır. Diğer tehlikeli madde sınıfları için “Tehlikeli Madde Sınıfları Ve Özellikleri Nelerdir?” yazımızı inceleyebilirsiniz. Birçoğu insan ile temasında ciddi yan etkiler yaratan maddelerdir. Pestisit maddeler, zehirlenmeye neden olabilir. Aynı zamanda birçoğu kanserojen etkilere sahiptir. Uzun vadede insan bünyesine ciddi zararlar verebilir. Pestisit maddeler, alerjik reaksiyon da yaratmaya meyillidir. Gözde kanlanma, kaşıntı gibi belirtiler varsa bir doktora başvurulmalıdır. Tehlikeli madde sınıfında yer alan tarım ilaçları, canlı ve insanlara olduğu kadar çevre içinde zararlı etkilere sahiptir. Tarım ilaçlarının doğru depolanmaması, istiflenmemesi ve taşınmaması durumunda büyük problemler oluşabilir. Yakıcı maddeler ile bir araya geldiğinde reaksiyon veren bazı pestisit maddeler yangına sebep olabilir. Kara yolunda araçlar ile taşınması durumunda; LPG ve akaryakıtlara karışması durumunda taşınma kazalar ile sonuçlanabilir.

Zirai İlaçlar İçin TMGD Hizmeti

Yıllık 50 ton ve üzerinde zirai ilaçlar ile işlem yapan firmalar, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) bulundurmakla yükümlüdür. Aynı zamanda bu işletmeler, ilaçlarını ADR’ye göre taşımalı ve Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almalıdır. Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanları tarımsal ilaçların yani tehlikeli maddelerin en az hasarla taşınmasını, etiketlenmesini ve ambalajlanmasını sağlar. Herhangi bir risk durumunda TMGD personelleri devreye girerek; olası zararlı minimize eder. Bu nedenle tarımsal ilaçlar ile satış ya da üretim yapan firmaların danışman bulundurması zorunludur.

TMGD İle Çalışmanın Avantajları

  • TMGD, ürünlerin taşınma durumuna geçmeden önce etiketlenme ve paketlenme işlemlerini tehlikeli maddeye en uygun yapar.
  • Taşınma sırasında oluşabilecek kazaları minimuma indirir.
  • Kaza olması durumunda en doğru müdaheleyi TMGD yapar.
  • Ürünlerin mevzuata uygunluğunu denetler.
  • İş güvenliği ile ilgili uygulamaları TMGD belirler.

Siz de zirai ilaçlarınızı en güvenli şekilde taşımak, ürünlerinizin zarar görmeden ve çevreye de zarar vermeden taşınmasını istiyorsanız sektöründe öncü firma TMGD TR Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir