Genel

İnşaat Sektöründe Kullanılan Tehlikeli Maddeler Nelerdir?

TMGD Mühendislik

İnşaat sektörü, Türkiye’nin ulusal sermayesinde güçlü pazar yeri olan alanlardan biridir. İnşaat sektörünün geniş bir istihdam alanına sahip olması yanı sıra inşaat malzemelerinin ihracatının da yapılıyor olması ülke kalkınması için son derece önemli. 2020 yılında açıklanan verile göre, inşaat malzemelerinin ihracatı 2019 yılına kıyasla %28,3 yükseldi. 200’den fazla sektörü etkileyen ve ülke ekonomisine yüksek bir oranda katkı sağlayan bu sektör; ekonominin mihenk taşlarından biri. Türkiye, inşaat malzemelerinin ihracatında ve inşaat malzemelerinin üretiminde önde gelen ülkelerden biri olup başta; boya, cam, çimento, plastik, inşaat demiri gibi inşaat sektöründe kullanılan ürünlerin küresel ağa açılmasında önemli rol oynar. Yarattığı katma değerler ile, Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasıla’sı içinde %30’luk bir değere sahip olan inşaatta, ihracatın sağlıklı yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlardan biride, malzemelerin içerdiği tehlikeli maddelerdir. Tehlikeli maddeler; yanıcı veya yakıcı özellikte olabilen, kimyasal ve fiziksel yapıları ile taşınması, saklanması, paketlenmesi sırasında çevreye ve insan sağlığına zarar verebilecek maddelerdir. 

İnşaat sektöründe kullanılan malzemelerin; dayanıklı ve güçlü bileşenlerden oluşması, kullanılan makinaların iç yapısında gizli tehlikeli maddeler bulunması sakıncalı olabilir. Kimyasal ve fiziksel yapıları gereği gizli tehlike oluşturabilecek bu maddeler, izin alınmadan taşınmaya uygun değildir. Gizli tehlikeli maddeler ile ilgili daha detaylı bilgi için Kabul Görmeyen Gizli Tehlikeli Maddeler Nelerdir? yazımızı ziyaret edebilirsiniz!

İnşaat Sektöründe Kullanılan Tehlikeli Maddeler

1- Boya malzemeleri: Boyaların içeriğinde; bağlayıcı ve çözücü maddeler yanı sıra katkı malzemeleri bulunur. Boyanın markasından ve kullanım alanından dolayı boyanın içeriği farklılık gösterebilir. Ancak inşaat sektöründe kullanılan boya malzemeleri genellikle anti-korozif maddeler içerir. Yüzeyleri daha iyi tutması için kullanılan bu maddeler, tehlikeli madde sınıfları içerisinde yer alır. Aynı zamanda birçok boya ürünü, içeriğinde zehir vardır. Solunması, cilt ile doğrudan teması sakıncalıdır. Boya malzemeleri, taşımacılık esnasında doğru ambalajlanma ve paketlenme yapılmadan taşınırsa taşıt içindeki diğer ürünler ve taşıtta bulunan insanlar için tehlike yaratabilir. 

2- Isıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri: Bir yapının olmazsa olmazlarından biri de elbette; ısınma ve soğutmadır. Kalorifer, klima, kombi ve havalandırma bu sistemler içerisinde yer alır. Bu ürünlerin yurt dışına ihracatı ülkemizde yoğun olarak gerçekleşmektedir. Bu yüzden, bu ürünleri taşırken olası riskleri bilmek ve ona göre önlemler almak gerekir. Bu tür sistemler, kompleks yapılardır ve birçok bölüm ve malzemenin birleşiminden oluşur. Sistemlerin çerisinde derece ölçerler, borular, basınç anahtarları ve yakıcı maddeler bulunur. Başta yakıcı maddeler olmak üzere; gaz panelleri, kombi davlumbazı gibi parçalar tehlikeli maddeler içerebilir. Bu tür malzemelerin kontrollerden geçmedikçe -özellikle hava yolunda- taşınması pek mümkün olmayabilir. ,

3- Asansörler: Günümüzde birçok yapıda bulunan asansörler, birçok maddenin bileşiminden bir araya gelen ürünlerdir. Asansör içerisinde çeşitli kablolar, hidrolik sistemler ve motorlar vardır. Bu ürünlerin de içeriğinde tehlikeli maddeler bulunabilir. Bazı kablolar kolay yanıcı özellikte, bazı motorlar yakıcı özellikte olabilir. Tehlikeli madde sınıfları içerisinde yer alabilecek bu kimyasalların, büyük bir risk yaratmaması adına gerekli önlemler alınmalıdır.

Siz de tehlikeli madde içeren ürünlerinizi taşımak için TMGD danışmanları ile çalışmak için sektöründe uzman ekibimiz ile tanışabilir, TMGD TR Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir